Tasapuoliset mahdollisuudet kaikille ja se iänikuinen viinapiru

Eilen käytiin kuvaamassa materiaalia yhteen hieman isompaan videotuotantoon, jota olemme tekemässä eräälle museolle. En avaa sitä sen enempää vielä, vaan saatte odotella sitä elokuulle saakka, mutta ajatuksena on kuitenkin keskustella arvoista. Eli mitä eri arvot tarkoittavat eri ihmisille. Arvoja ovat esimerkiksi suvaitsevaisuus, tasa-arvo ja moniäänisyys.

Minä pääsin mukaan tähän tuotantoon, kun mainitsin olevani suomenruotsalainen ja videoon kaivattiin lisää eri kielisiä ihmisiä. Näin minusta tuli sitten kiintiösuomenruotsalainen 😊

Minulle asiakkaan valitsemista sanoista tärkein on tasa-arvo sen kaikissa muodoissa. Ja tätä haluaisin avata vähän tänään omalta kantiltani. Mielestäni kaikki ihmiset tulisi olla samalla viivalla koulutuksen ja elämän mahdollisuuksien edessä. Minusta ei saisi olla väliä oletko hetero vai homo tai jokin muu. Kaikilla pitäisi olla samat mahdollisuudet mennä naimisiin ja perustaa perhe, luoda oma elämä, jossa viihdyt ja jossa pystyt olemaan oma itsesi.

Ihonvärillä tai taustalla ei myöskään saisi olla väliä ja kaikkia tulisi kohdella tasa-arvoisesti kaikkialla. En kuitenkaan tarkoita, etteikö ihmiset saisi olla juuri sitä mitä ovat (kunhan se ei polje muiden oikeuksia tasa-arvoon), vaan mahdollisuudet pitäisi kaikilla olla ne samat yhteisössämme. Se, mitä teemme näillä mahdollisuuksillamme onkin sitten toinen asia. Jos itse heität pois ne mahdollisuudet, mitä sinulla on, mielestäni ei pidä tulla syyttelemään muita vaan katsoa itseään peiliin. On toki myös tärkeää, ettei vanhoista valinnoista tule loppuelämän taakka, vaan autetaan ”väärin valinneita” pääsemään takaisin jaloilleen, jos halua ja innostusta riittää.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lapsille pitäisi tarjota mahdollisuus oppia ja opiskella. Nuorille pitäisi tarjota riittävästi opastusta ja apua, että he löytävät alat, jotka kiinnostavat heitä ja jotka soveltuvat heille ja heille pitäisi antaa mahdollisuus opiskella näitä aloja. Toki realismia pitää olla myös – jos et ole matemaattisesti lahjakas, sinua tulisi opastaa muille kuin matemaattisille aloille.

Sen sijaan en ole kauhean suopea niitä kohtaan, jotka itse sössivät elämänsä yhä uudelleen. Toki heitäkin pitää auttaa elämään, mutta mahdollisuuksien ovet sulkeutuvat kyllä auttamattomasti ennemmin tai myöhemmin heiltä. Jos olet täysin alkoholisoitunut ja sen vuoksi syrjäytynyt, sinun pitäisi itse kantaa vastuu siitä, eikä syytellä muita. Itse me viinan kurkkuumme kaadamme ja jos se vie sinut retuperälle, se on sinun valintasi.

Minulla on aika voimakkaat aggressiot alkoholismia kohtaan. Sitä näkee liikaa ja sitten syytellään helposti muita. Syitä tähän on monia, miksi se on minulle yksi lukko. Yksi on se, että olen elämäni aikana nähnyt monien tuhoutuvat alkoholin alla. Nuoret ihmiset menettävät kykynsä olla osa tätä yhteiskuntaa, parhaassa iässään olevia ihmisiä kuolee viinapirun alle ja liikuntakyky ja järkevä ajattelukyky katoaa aivojen tuhoutuessa.

Kaksi viimeisintä niittiä olivat minulle nokkakolari (80 tiellä) rattijuopon kanssa, jonka seurauksena itselle on jäänyt ikävä niskavamma (joka estää urheilemisen ja tuottaa paljon kipua ja valitettavasti myös painonnousua jonkin verran) ja nuoruuden rakkauteni menehtyminen mitä ilmeisimmin alkoholin seurauksena. Nämä ovat tapahtuneet molemmat tässä viime vuosien aikana. Minun puolestani voitaisiin kieltää viina kokonaan, mutta ymmärrän toki realiteetit tämänkin suhteen. Monta hyvää ihmistä on mennyt rikki viinan vuoksi.

Rehellisyyden nimissä minun oli tarkoitus kirjoittaa miesten ja naisten tasa-arvoasioista tässä bloggauksessa, mutta säästän sen aiheen toiseen kertaan. Tämä viinapirubloggaus selkeästi halusi pintaan.

Ja painotan myös tässä, etten ole edes absolutisti ja aiemmin olen jopa ollut jonkinmoinen bilehile ja kustantanut opintonikin pitkälti baaritöissä. Mutta sielläkin näin sen karun puolen, kun tärisevin käsin jonotettiin baarin aukeamista ja haettiin se aamupala, eli halpa keppana, tasoittamaan oloaan.

Hautajaiset, kännykällä nopeasti räpsäisty muisto. Liian nuorena menetetty ystävä.

Author: Laura

Share This Post On

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *