Mökki kuntoon

Minulla on oma mökki. Tai no, en omista sitä itse, mutta saan käyttää sitä kuin omaani. Se on yksi etu siinä, että olen maalta kotoisin ja vanhemmat ovat kilttejä. On kaikenlaista maata ja hökkelöä, joita pääsee käyttämään.

Mökkini on vanha ja haisee pahalle. Äiti uskoo siellä olevan hometta, hän on ehkä oikeassa. Ainakin kaikki haisee, mikä on ollut mökissä vähänkään aikaa. Mutta me emme ole sairastuttu mökissä, joten oletan ettei tässä nyt mitään tappavia mikrobeja olla imutettu. Ja eihän kukaan mökillä kauheasti sisätiloissa viihdy. Ulkona me olemme aina, kun säät sallivat. Ja te, jotka tunnette saaristoa vähääkään, tiedätte että sateet usein kiertävät saariston.

Tässä on viime vuosina ollut hieman vastoinkäymisiä ja raskaita aikoja. Mökki on ollut ihana paikka päästä pakoon kaikkea raskasta. Tosin mökki itsessään tietenkin tuo omat huolensa yhtälöön. Pitäisi ehtiä laittaa paikkoja kuntoon ja roudata vettä ja klapeja jajaja.

Monta syksyä on mennyt niin, etten vaan ole jaksanut hoitaa mökkiä talvikuntoon ja koko homma on sitten odottanut minua keväällä. Viime syksynä sain kuitenkin mökin vähän paremmin pakettiin, joskaan en ihan kokonaan. Jääkaappi jäi siivoamatta ja läjä lakanoita, pyyhkeitä ja erinäisiä mökkivaatteita odottavat pyykkäämistä.

Muuten mökki itse asiassa on aika kivassa kunnossa nyt. Tarvitaan ehkä yksi tehoviikonloppu, jolloin kloriitin voimalla tuhotaan kaikki hiirenpaskat ja jääkaapin yllätykset, tuuletetaan matot ja petivaatteet ja ihan kaiken muun, mikä yleensä kerää erityisen paljon sitä mökin hajua.

Tänään laitoin jo terassin kuntoon, haravoin vähän ja raivasin rantaa. Rantaa oli erityisen hyvä raivata nyt, kun vesi on ihan hurjan alhaalla. Siellä on pari vanhaa haperoa laituria odottanut jaksavia tyyppejä kantamaan ne pois. No, en jaksanut yksin kantaa kahta kokonaista laituria pois rannalta, mutta vanhempi laitureista oli niin laho, että sain sen pilkottua pienemmiksi osiksi ja viskottua puupalaset ylemmäs rannalle. Lisäksi sain siirrettyä vähän tuoreemman laiturivanhuksen kokonaisuudessaan korkeammalle rannalle, jolloin se ei ole puoliksi vedessä, kun vesi nousee.

Lisäksi sain oman pojan ja siskon nuoremman pojan auttamaan kaivon kanssa. He tyhjensivät lähdekaivon niin, että saatiin pahimmat talven aikana kaivoon kerääntyneet epämääräiset hötöt pois vedestä. Saatiin myös käynnistettyä uppopumppu ja päästettyä saunan nurkalla vettä. Huomenna tsekataan vielä, onko vesi jo kirkkaampaa. Me emme juo tätä vettä, vaan käytämme sitä ainoastaan pesuvetenä. Silti se olisi kiva saada mahdollisimman puhtaaksi.

Lisäksi roudasin grillin jo terassille. Taitaa muuten kaasupullo olla täynnä, eli päästään heti grillaamaan, kunhan vaan päätetään aloittaa mökkikausi.

Vene saa vielä odotella joitakin viikkoja. En jaksanut työntää venettä vesille edes poikien avittamana, kun vesi on niin älyttömän matalalla. Vene säilyy vähemmän vahingoittuneena, jos odotellaan vähän korkeampaa vettä.

Tykkään laittaa mökkiä kuntoon, mutta sen aloittaminen on aina jotenkin hirvittävän korkean kynnyksen takana. Kun hommaan on päästy, se ei yleensä olekaan niin kamalaa.

Ai niin, kamalimman homman unohdin mainita. Tyhjensin myös paskahuussin. Ja tänä vuonna se ei ollut mikään miellyttävä projekti…

Author: Laura

Share This Post On

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *